De website www.rolluik-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Soorten rolluiken

Type

Rolluiken zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Je kunt om te beginnen een onderscheid maken tussen:

-opbouwrolluiken

-voorzetrolluiken

-inbouwrolluiken

De vorm die je veelal ziet zijn opbouwrolluiken. Deze zijn ook beter geschikt voor beveiliging en isolatie.

Maten en bediening

Rolluiken zijn in uiteenlopende maten verkrijgbaar. Ze bestaan in diverse standaardmaten, maar mochten deze niet passen voor jouw ramen of bijvoorbeeld voor je schuifpui, dan is het ook mogelijk om een rolluik op maat te laten maken. Als je rolluiken een bepaalde afmeting hebben is het beter om ze te laten voorzien van een elektrische bediening.

Handmatige bediening is prima geschikt voor een klein rolluik maar als het een groot raam betreft, is het vaak te zwaar om het rolluik zelf naar beneden te laten zakken of op te trekken met de hand. Door de druk die er dan bovendien iedere keer op het koord komt te staan is de kans ook nog eens groter dat dit eerder breekt. Dan dien je er een nieuw in te (laten) zetten en dat is geen eenvoudig klusje.

Diverse kleuren

Rolluiken zijn in vrijwel iedere kleur verkrijgbaar. Niet iedereen vindt ze even mooi staan aan je huis maar ze hebben wel nut en je kunt ze bovendien in de kleur laten maken die bij de rest van je huis past.

Waarmee rekening houden?

Ben je tot de conclusie gekomen dat je rolluiken wilt hebben voor je huis? Houd dan voordat je deze aanschaft rekening met de volgende punten zodat je de rolluiken koopt die het beste bij jou en je woning passen:

Materiaal rolluik:  Rolluiken worden gemaakt van twee verschillende materialen, kunststof en aluminium. Er bestaan geen verschillen tussen beide soorten als je kijkt naar de voordelen als isolatie en zonwering. Een verschil is dat aluminium zwaarder en duurder is dan kunststof. Voordeel van aluminium rolluiken ten opzichte van kunststof is dat ze beter isoleren en minder geluid doorlaten.

Afmeting rolluik: Rolluiken bestaan in standaardmaten maar kunnen ook altijd op maat gemaakt worden. Je meet voor de aanschaf goed hoe groot de rolluiken dienen te worden. Om ervoor te zorgen dat je op de juiste manier meet kun je een meethulp gebruiken.

Kleur van het rolluik: rolluiken zijn te koop in diverse RAL kleuren.

Welke bediening kies je?

Handmatige bediening is uiteraard voordeliger, maar bij elektrische bediening variëren de prijzen ook. Elektrische bediening werkt op een motortje in combinatie met een schakelaar die je met een draaiknop of sleutel kunt bedienen. Ook een tijdschakelaar zodat het rolluik op een bepaalde tijd open of dicht gaat behoren tot de mogelijkheden en als laatste meest luxe bedieningsvorm noemen we een afstandsbediening. Bij een handmatig bedienbaar rolluik heb je een slingerstok nodig waarmee je het rolluik kunt openen of sluiten of een koord of band die je optrekt of laat vieren.

Wie doet de montage?

Je kunt er voor kiezen om een rolluik zelf te monteren maar het is een vrij specialistische klus. Het is dan ook aan te raden om dit door een erkend bedrijf te laten doen. Als je zelf de montage verricht, bespaar je wel kosten op het uurloon maar heb je ook niemand om op terug te vallen als er iets niet goed is en krijg je ook geen garantie op je rolluiken.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij rolluikspecialisten uit jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.