Soorten rolluiken

Rolluiken zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Je kunt om te beginnen een onderscheid maken tussen:


  1. opbouwrolluiken
  2. voorzetrolluiken
  3. inbouwrolluiken

Het type dat je veelal ziet zijn opbouwrolluiken; dat komt voornamelijk door dat dit type het meest geschikt is voor de bestaande bouw. Voor inbouwrolluiken moet er veel van een muur gesloopt worden en worden bijna altijd gekozen voordat aan de bouw begonnen wordt.

Maten en bediening

Rolluiken zijn in uiteenlopende maten verkrijgbaar. Ze bestaan in diverse standaardmaten, maar mochten deze niet passen bij jouw ramen of bijvoorbeeld voor je schuifpui, dan is het ook mogelijk om een rolluik op maat te laten maken. Als je rolluiken een grotere afmeting hebben is het beter om ze te voorzien van een elektrische bediening.

Handmatige bediening is prima geschikt voor een klein rolluik maar als het een groot raam betreft, is het vaak te zwaar om het rolluik zelf naar beneden te laten zakken of op te trekken. Door de druk die er bovendien iedere keer op het koord komt te staan is de kans ook groter dat deze vroegtijdig breekt. Dan dien je er een nieuwe in te (laten) zetten en dat is geen eenvoudig klusje.

Diverse kleuren

Rolluiken zijn in vrijwel iedere kleur verkrijgbaar. Niet iedereen vindt ze even mooi staan maar ze hebben wel nut en je kunt ze bovendien in de kleur laten maken die bij de rest van je huis past.

Waarmee rekening houden?

Ben je tot de conclusie gekomen dat je rolluiken wilt hebben? Houd dan voordat je deze aanschaft rekening met de volgende punten:

  • Materiaal rolluik: Rolluiken worden voornamelijk gemaakt van 2 verschillende materialen; kunststof en aluminium. Er bestaan geen verschillen tussen beide soorten als je kijkt naar de voordelen zoals isolatie en zonwering. Een verschil is dat aluminium zwaarder en duurder is dan kunststof. Voordeel van aluminium rolluiken ten opzichte van kunststof is dat ze beter isoleren en minder geluid doorlaten.
  • Afmeting rolluik: Rolluiken bestaan in standaardmaten maar kunnen ook altijd op maat gemaakt worden. Je meet voor de aanschaf hoe groot de rolluiken dienen te worden. Om ervoor te zorgen dat je op de juiste manier meet kun je een meethulp gebruiken.
  • Kleur van het rolluik: rolluiken zijn te koop in diverse RAL-kleuren.

Welke bediening kies je?

Handmatige bediening is uiteraard voordeliger, maar bij elektrische bediening variƫren de prijzen ook. Elektrische bediening werkt op een motor in combinatie met een schakelaar die je met een draaiknop of sleutel kunt bedienen. Ook een tijdschakelaar zodat het rolluik op een bepaalde tijd open of dicht gaat behoren tot de mogelijkheden. Als laatste meest luxe bedieningsvorm noemen we een afstandsbediening. Bij een handmatig bedienbaar rolluik heb je een slingerstok nodig waarmee je het rolluik kunt openen of sluiten of een koord of band die je optrekt of laat vieren.

Wie doet de montage?

Je kunt er voor kiezen om een rolluik zelf te monteren maar het is een vrij specialistische klus. Het is dan ook aan te raden om dit door een rolluikbedrijf te laten doen. Als je zelf de montage verricht, bespaar je wel kosten op het uurloon maar heb je ook niemand om op terug te vallen als er iets niet goed is en krijg je ook geen garantie.

Wat kosten rolluiken?

Benader rolluikbedrijven uit jouw regio en vergelijk vrijblijvend het aanbod. Dankzij deze vergelijking kun je tot wel 25% besparen op de aanschafkosten van nieuwe rolluiken. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!

Ga naar:

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk rolluikbedrijven in je regio