De website www.rolluik-info.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Handmatige rolluiken

 

Algemene kenmerken

Voor alle rolluiken, dus ook voor die met een handmatige bediening geldt dat ze ook alle algemene voordelen van rolluiken in zich hebben. Ze zijn dus geschikt voor isolatie, beveiliging, zonwering, geluidswering, verduistering en privacy. En of je het rolluik nu met de hand, via een motortje met draaiknop of via een afstandsbediening kunt openen of sluiten, deze voordelen gelden voor alle modellen.

Nadelen

Nadelen van een handmatige bediening is dat het niet alleen ongeschikt is als je geen fysieke handelingen kunt verrichten maar ook bij een wat groter en zwaarder rolluik valt het niet mee om dit zelf te openen (denk aan aluminium rolluiken). Het kost niet alleen kracht, het koord heeft er ook flink onder te lijden omdat je dit steeds met behoorlijke kracht optrekt als je het rolluik wilt openen. Om te voorkomen dat een rolluik met een handmatige bediening in één keer naar beneden klettert als je het koord laat vieren, wordt er een vertrager opgezet. Deze voorkomt dat het rolluik ineens hard naar beneden valt of beschadigt bij het sluiten.

Extra beveiliging aanbrengen

Ook een handmatig bedienbaar rolluik kun je extra beveiligen tegen inbrekers door er sloten mee te combineren. Omdat een dergelijk rolluik makkelijker van de buitenzijde te openen is, is het aan te raden dit te doen om ongewenste gasten buiten te houden.

Wanneer kies je voor handmatige bediening?

Behalve de lagere kosten voor een rolluik met handmatige bediening is het ook zinvol om voor dit type bediening te kiezen als het maar een klein raam is waar het voor komt te hangen. Kies je dan ook nog eens voor een lichtere kunststof variant van het rolluik, dan is het geen probleem om dit zelf te openen. Heb je een rolluik nodig voor een raam dat weinig open gaat? Dan is handmatige bediening ook geen slecht idee. Omdat het rolluik toch weinig geopend wordt, heeft het koord amper te lijden en is het ook niet erg als je maar zo nu en dan het rolluik hoeft te openen.

De exacte kosten voor jouw opdracht weten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij rolluikspecialisten uit jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend.